MUĞNİ’L-MUHTAC

CUMA NAMAZI / SIHHAT ŞARTLARI

 

B. CUMA NAMAZININ ŞEHİR VEYA KÖY SINIRLARI DAHİLİNDE KILINMASI

 

İkinci şart Cumanın, Cuma namazı kılanların vatanlarındaki binalarının sınırları dahilinde [ikamet mahallinde] kılınmasıdır.

 

Çadırda yaşayanlar devamlı çölde bulunsalar bile daha güçlü görüşe göre üzerlerine Cuma namazı farz olmaz.

 

A. CUMA NAMAZININ ŞEHİRDE VEYA ŞEHİR HÜKMÜNDE OLAN BİR YERDE KILINMASI

B. ÇÖLLERDEKİ ÇADIRLARDA YAŞAYAN KİMSELERİN CUMA NAMAZI YÜKÜMLÜLÜĞÜ

 

A. CUMA NAMAZININ ŞEHİRDE VEYA ŞEHİR HÜKMÜNDE OLAN BİR YERDE KILINMASI

 

[Sıhhat] şartlarının ikincisi Cuma namazının, -kılınan yer bir mescid olmasa bile- Cuma namazı kılanların binalarının bulunduğu semtte kılınmasıdır. Çünkü -bilindiği üzere- ne Nebi (s.a.v.) ne de raşid halifeler döneminde Cuma namazları ikamet yerleri dışında bir yerde kılınmamıştır.

 

Binaların toplu halde bulunması şarttır. "Binaların toplu halde bulunup bulunmadığını" belirleme konusunda örf dikkate alınır.

 

Binalar yıkılsa ve bölgede oturan insanlar orayı imar etmek için bölgede ikamet etseler binaların gölgeliği altında kılmasalar bile [açık alanda olsalar bile] Cuma namazları sahih olur; çünkü orası kendilerinin vatanıdır. Bu örnekte yer alan meselenin dışında Cuma namazının bina dışında sahih olması söz konusu olmaz.

 

Yukarıdaki hükümden farklı olarak bir grup insan bir bölgede konaklasalar ve orayı imar etmek için ikamet etseler, şehri kurmadıkları sürece orada Cuma namazı kılmaları sahih olmaz.

 

Yukarıdaki her iki hükümde de önceki durum aynen devam ediyor gibi kabul edilerek istishab yoluyla hüküm verilmiştir.

 

Aynı şekilde bir grup insan sahih olarak başlamış olan bir Cuma namazının arkasından binaların dışında Cuma namazı kılsa -sonrakilerden kimileri muhalefet etse bile Hocam Remli'nin fetva verdiği üzere- cumaları sahih olmaz; çünkü onların cumaları toplu haldeki binaların bulunduğu yerde kılınmamıştır.

 

Binalarla ilgili hüküm açısından şehirler, köyler ve vatan olarak ikamet edilen kulübeler birbirine eşittir. (31)

 

Cuma namazının, binaların sahanlığı gibi binalar kapsamında görülen yerlerde kılınması sahih olduğu gibi, "toplu haldeki binalar" kapsamında değerlendirilen boş alanlarda kılınması sahihtir. Buranın "namazın kısaltılabileceği mesafe kadar uzak" olmaması gerekir. Ancak binalar kapsamında değerlendirilmeyen yerlerde kılınmaz.

 

Alimlerimizden "binaların dışındaki gölgelikte namaz kılınmaz" diye genel ifade kullananların kastettiği "namazı kısaltma mesafesinin ötesinde olan yerler" dir.

 

Ezrai şöyle demiştir: Çoğu köylerde köy halkı mescidi hayvanların necasetinden korumak için köy duvarının birazcık dışına yaparlar. Bu gibi mescidlerde cumanın sahih olmaması uzak bir görüştür.

 

Ebu't-Tayyib'in "Alimlerimiz şöyle demişlerdir: Şehir halkı mescitlerini şehrin dışına yapsalar Cuma namazını orada kılmaları sahih olmaz, çünkü mescid binalardan ayrı kalmış olmaktadır" şeklindeki görüşü "mescid, köyün sınırları dahilinde kabul edilemeyecek kadar uzakta olursa" şeklinde yorumlanır.

 

Bunlardan anlaşıldığına göre bu konuda ölçü mescidin "geçilmeden önce namazın kısaltılarak kılındığı" bir mesafede bulunmamasıdır.

 

 

B. ÇÖLLERDEKİ ÇADIRLARDA YAŞAYAN KİMSELERİN CUMA NAMAZI YÜKÜMLÜLÜĞÜ

 

Çadırda yaşayan ve sürekli çölde kalan kimselere [gelince; onların iki durumu söz konusudur]

 

[Birinci durum]

 

Cuma namazı kılınan bir yerden ezan sesi ulaşmasa [onların üzerine Cuma namazı farz olur mu? Bu konuda iki görüş vardır]

 

[Birinci görüş]

 

Daha güçlü görüşe göre üzerlerine Cuma namazı farz olmaz, kılmaları halinde Cuma namazları sahih olmaz. Çünkü onlar sürekli [gitmek üzere] tetikte beklemektedirler. Ayrıca kendilerinin ikamet edenlere ait binaları bulunmamaktadır. Diğer yandan arap kabileleri Medine şehrinin etrafında ikamet ediyorlar ancak Cuma namazı kılmıyorlardı. Nebi (s.a.v.) de onlara Cuma namazı kılmalarını emretmiyordu.

 

[İkinci görüş]

 

Onlara Cuma namazı farzdır, bulundukları yerde Cuma namazını kılarlar. Çünkü çölonların vatanıdır.

 

[İkinci durum]

 

Şayet kendilerine Cuma namazı kılınan bir yerden ezan sesi ulaşırsa Cuma namazı onlara farz olur.

 

Çadırda yaşayan kimseler şayet sürekli çölde kalmıyorlarsa örneğin kış veya başka mevsimlerde oradan taşınıyorlarsa Cuma namazı onlara farz olmaz, bulundukları yerde Cuma namazı kılmaları halinde cumaları sahih olmaz. Bu konuda ittifak vardır.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

C. KENDİ BELDESİNDEKİ BİR BAŞKA CUMA NAMAZININ ONDAN ÖNCE VEYA ONA BİTİŞİK ZAMANDA KILINMAMIŞ OLMASI